• Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

AB UYUM SÜRECİNDE KAMUSAL ÖRGÜTLERİN DÖNÜŞÜMÜ: TEMEL NİTELİKLER, SORUNLAR VE PROJEKSİYONLAR

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Amaç

Bu çalışmanın amacı, AB uyum sürecinde Türk kamu yönetiminin karşı karşıya bulunduğu dönüşümün temel nitelikleri ve sorunları ile bu bağlamda ortaya konabilecek çözüm önerilerinin belirlenmesidir.

Gereç ve Yöntem

Bu amaca yönelik olarak, öncelikle kamu yönetiminin örgütsel yönü odaklı bir dünden bugüne temel nitelikler ve sorunlar panoraması çıkarılacaktır. Bu çerçevede, merkezi yönetim ve yerel yönetim yapıları, ilişkileri de içinde olmak üzere ortaya çıkacak temel nitelikler ve sorunlar, AB sürecinde konuyla ilgili belirginleşen standartlar ve yaklaşımlar perspektifinde analiz edilecektir. Özellikle yeni kamu yönetimi anlayışı, yönetişim, yerellik (subsidiarity) vb. kavramlar ve yaklaşımlar çerçevesinde Türkiye’de kamu yönetiminin karşı karşıya bulunduğu dönüşüm süreci, Avrupa Birliği ile ilişkilerde gelinen noktada ortaya konan yasal çerçeve değişiklikleri, anlayışlar ve yeniden yapılanma çabaları bağlamında irdelenecektir. Konu, mevcut durum değerlendirmesinin ötesinde geleceğe yönelik projeksiyonları da içerecek bir yöntemle ele alınacaktır.

Sonuçlar

Merkezi yönetim-yerel yönetim ilişkileri, etkinlik- verimlilik ölçütleri, performans denetimi vb. temel konular bakımından bitmeyen senfoniye dönüşen yeniden yapılanma ve reform çabalarının geldiği noktada bugün Türk kamu yönetimi yepyeni bir konumda bulunmaktadır. AB uyum sürecinde ve genel olarak dünyada ortaya çıkan kamu örgütlerinin yapısal ve işlevsel yönüyle ilgili ortaya çıkan standartlar, yaklaşımlar ve yapılanmalar, Türkiye’de de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Etkinlik, verimlilik ilkeleri, şeffaflık, katım, merkezi yönetim-yerel yönetim ilişkileri gibi kamu örgütlerinin işleyişiyle ilgili temel konularda ortaya çıkan ve yaygınlaşan yaklaşımların Türkiye’de kamusal örgütlerin işleyişini ve yapılanmasını etkilemesi yadsınamaz.

Tartışma

Yukarıda belirlenen çerçevede, ortaya konan yeniden yapılanma çabalarının AB sürecinde karşı karşıya kaldığı durum ve bu sürecin temel sorunları, bu çalışmada geleceğe dönük projeksiyonları da içerecek bir biçimde tartışılacaktır. Bitmeyen senfoniye, AB sürecinde belirginleşen standartların ne yönde ve nasıl katkıda bulunacağı konusu ayrıntılı bir şekilde irdelenecektir.

Devamı İçin TIKLAYINIZ


73541
BugünBugün46
DünDün54
Bu HaftaBu Hafta272
Bu AyBu Ay244
Tüm ZiyaretçiTüm Ziyaretçi73541
© 2025 Prof. Dr. Mustafa ÖKMEN. Tüm hakkı Saklıdır. Tasarım